ارتودنسی چیست؟
یکی از تخصص های مربوط به رشته دندان پزشکی همین ارتودنسی می باشد که مهم ترین دغدغه و تخصص این رشته تشخیص و درمان مشکلات دندان ها است. این رشته به صورت کاملا تخصصی به تشخیص و سپس درمان ناهنجاری های دندان ها همچون بی نظمی ، نا هم ردیفی و… می پردازد. اگر بخواهیم از نظر لغوی این کلمه را بررسی کنیم باید گفت این کلمه از دو بخش ارتو و دنسی تشکیل شده است که ارتو به معنای صاف کردن و دنسی نیز به معنای دندان می باشد. در سال های نخستین پیدایش این رشته ، ارتودنسی تنها برای صاف و مرتب کردن دندان های افراد با سن کم یعنی نوجوانان و یا کودکان استفاده می شد اما اکنون بیش از 40 درصد افرادی که برای ارتودنسی دندان های خود با دندان پزشک مراجعه می کنند را افراد بزرگسال تشکیل داده اند. این رشته نخستین شاخه ی تخصصی در دندان پزشکی و همچنین دومین تخصص در دنیای دندانپزشکی کودکان محسوب می شود.
هدف از ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی یک روش درمانی بسیار موثر بوده و موارد زیر هدف انجام این کار می باشند :
- از بین بردن مشکل عقب و جلو بودن فک
- صاف نمودن دندان های کج
- درمان فاصله دار بودن دندان ها
- بهبود عملکرد دندان (صحبت کردن ، توانایی جویدن غذا و …)
- هم ردیف کردن دندان ها و اصلاح وضعیت آن ها
انواع ارتودنسی
در حالت کلی ارتودنسی به دو دسته ی ثابت و متحرک تقسیم بندی می شود با این تفاوت که ارتودنسی ثابت از سیم و براکت تشکیل شده و بیمار نمی تواند آن را برداشته و یا جا به جا کند اما ارتودنسی متحرک همانگونه از نامش مشخص است متحرک بوده و فرد می تواند به راحتی آن را برداشته و دوباره بگذارد چرا که نوع متحرک به دندان ها وصل نمی شود.
- ثابت
این نوع از ارتودنسی را اغلب افرادی که بالای 12 سال سن دارند انجام می دهند. در این مدل براکت ها را به کمک چسب مخصوص کامپوزیت به دندان ها می چسبانند. بسیاری از افراد نگران به چشم خوردن براکت ها و ایجاد ظاهری نامناسب در دندان های خود از طریق این روش هستند اما امروزه اندازه ی براکت ها در حدی موچک شده است که تنها از فاصله ی بسیار نزدیک قابل رویت می باشند در نتیجه جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
- ارتودنسی نامرئی
به ارتودنسی معمولی که از طریق براکت های فلزی صورت می گیرد مرئی گفته می شود اما ارتودنسی نامرئی مدل هایی هستند که قابل رویت نبوده و یا به سختی می توان آن ها را مشاهده کرد ، برای مثال براکت های لینگوال و clear aligner ها و اینویزالاین ها به صورت نامرئی می باشند.
- لینگوال
در این مدل که به آن پشت دندانی و یا زبانی نیز گفته می شود در قسمت پشتی دندان ها سیم و براکت های فلزی به سمت زبان قرار گرفته می شوند ، این مدل از ارتودنسی کاربرد زیادی نداشته و میان بیماران رایج نشده است چرا که حجم زیادی از براکت و سیم در داخل دندان ها قرار گرفته و با زبان فرد در تماس هستند و این موضوع برای افراد غیر قابل تحمل می باشد.
- سرامیکی
جنس و مدل سرامیک شفاف یکی از براکت های جدید می باشد. برای ترکیب با براکت های سرامیکی نوعی سیم های سفید یا بدون رنگ وجود دارند که کاملا نامرئی بوده و اگر فردی در چند سانتی بیمار قرار بگیرد می تواند این موضوع را متوجه شود در غیر این صورت به هیچ عنوان قابل مشاهده نیستد.
ارتودنسی سرامیکی
- دیمون
براکت دیمون از جمله براکت های خود کیپ شونده می باشد که هم مدل مرئی و هم مدل نامرئی آن وجود دارند. استفاده از این نوع ارتودنسی برای دندان پزشک بسیار راحت تر از مدل های دیگر همچون معمولی و یا فلزی می باشد چرا که در این مدل دور براکت ها احتیاجی به حلقه های الاستومری (اورینگ) وجود نداشته و براکت ها همانطور که از نامشان نیز پیداست خود به خود کیپ می شوند.
- متحرک
انواع مختلفی از ارتودنسی متحرک وجود داشته و همانطور که در نکات بالا نیز اشاره شد بیمار می تواند آن را برداشته و دوباره جایگزین کند مثل : مدل خارج دهانی (هدگیر ، فیس ماسک و چانه بند) ، الانیر های شفاف ، پلاک های متحرک ، دستگاه های فانکشنال و پلاک های متحرکی که برای درمان مشکلات فکی از آن ها استفاده می کنند.
مزایای ارتودنسی
- خطر ابتلا به بیماری های مربوط به لثه را کاهش می دهد
- سبب کاهش احتمال پوسیدگی دندان ها و دندان شکسته می شود
- طول عمر دندان ها را افزایش می دهد
- پس از آنکه دوره ی درمانی پایان یافت حتی یک درصد نیز احتمال برگشت پذیری مشکلات سابق وجود ندارد
- برخی از افراد در رابطه با جوییدن غذا و یا صحبت کردن به مشکلاتی برخورد می کنند که می توانند از طریق ارتودنسی مشکلات خود را از بین ببرند.
منابع : dencareclinic.com