کیست مویی یک نوع برآمدگی دردناک در سطح پوست است که تا عمق لایه های زیرین پوست ادامه دارد و به صورت یک التهاب و چندین سوراخ کوچک در سطح پوست بالای مقعد قابل مشاهده است. هنگامی که مو در خلاف جهت و به زیر پوست رشد کند موجب ایجاد کیست مویی میگردد. لازم به ذکر است در صورتی که سوراخ های سطح پوست بسته شود ممکن است عفونت در زیر پوست جمع شود و منجر به ایجاد کیست و آبسه دردناک شود.
برای درمان این عارضه نیاز به تخلیه عفونت کیست مویی با جراحی و لیزر می باشد و این عارضه با سایر روش ها درمان نخواهد شد. در این مقاله به بررسی علائم کیست مویی، دلایل ایجاد سینوس پیلونیدال، بهترین زمان مراجعه به پزشک، روش تشخیص و معرفی بهترین روش درمان میپردازیم، با ما همراه باشید.
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال
کیست مویی که یکی از بیماری های مقعدی دردناک و عفونی میباشد، با نام های دیگری اعم از کیست پیلونیدال، سینوس پیلونیدال، سینوس مویی یا موی برگشتی شناخته شده است. کیست مویی در انتهای کمر و بین دو باسن ایجاد می شود و موی برگشتی در پوست این ناحیه سوراخ هایی ایجاد میکند که در درون حفره ها مو و چرک پر می شود. این موضوع خطرناک نیست اما می تواند درد شدیدی به همراه داشته باشد.
لازم به ذکر است کیست مویی علاوه بر انتهای کمر و ستون فقرات ممکن است در سایر نقاط بدن اعم از زیر بغل، کشاله ران، سر و روی سینه بوجود بیاید.
علائم کیست مویی
جالب است بدانید این بیماری در ابتدا هیچ علائمی ندارد و ممکن است شما متوجه ابتلا به بیماری سینوس پیلونیدال نشوید. زمانی که آبسه عفونی ایجاد شود، علائم بیماری کیست مویی حاد ظاهر می شود که به شرح زیر است:
- احساس درد کمر(هنگام نشستن و ایستادن)
- متورم شدن کیست
- لکه های قرمز یا تحریک شده روی پوست
- خارج شدن چرک یا خون
- بوی نامطبوع حفره ناشی از خارج شدن چرک
- موهای زائد و دردناک
- ایجاد حفره های مختلف در پوست
- خارج شدن مو از حفره
- عفونت، تب، لرز، تهوع
علائم کیست مویی مزمن
طبق آمار بدست آمده 40 درصد افراد به بیماری کیست مویی مزمن دچار می شوند. جالب است بدانید درد کیست مویی مزمن از حاد کمتر میباشد زیرا مقداری عفونت و چرک از حفره خارج می شود.
همچنین ترکیدن کیست مویی یا خارج شدن چرک به معنای درمان این عارضه نیست و ممکن است به مرور زمان کیست مویی وضعیت بدتری پیدا کند و تنها راه درمان قطعی این بیماری جراحی و لیزر درمانی می باشد.
برای درمان این عارضه باید به دکتر متخصص کیست مویی که تخصص و تجربه کافی در جراحی و لیزر این عارضه را دارد مراجعه کنید و از مراجعه به دکتر پوست و غیره پرهیز کنید. دکتر جراح عمومی که سابقه درمان های موفق کیست مویی را داشته باشد بهترین پزشک برای درمان این عارضه می باشد.
دلایل
لازم به ذکر است علت اصلی بیماری کیست مویی یا سینوس پیلونیدال مشخص نمی باشد و نظریه و تئوری های مختلفی در این زمینه وجود دارد. بر اساس تحقیقات و نظریه های پزشکان، دلایل بوجود آمدن کیست مویی به شرح زیر است:
- ژنتیک و ارثی بودن
- پر مو بودن
- چاقی
- نشستن طولانی مدت
- اصطکاک پوست بین کفل ها
- فشار شدید به ناحیه کمر
- تغییرات هورمونی در بلوغ
- پوشیدن لباس تنگ
- تعریق شدید
نحوه تشخیص
در ابتدا ممکن است شما متوجه یک برآمدگی کوچک مانند جوش به همراه مو در سطح پوست شوید. بهتر است بدانید تشخیص بیماری کیست مویی و انتخاب بهترین روش درمان با مراجعه به پزشک و معاینه امکان پذیر می باشد.
تشخیص این بیماری نیازی به انجام آزمایش و تصویربرداری ندارد. پزشک با معاینه و پرسش چند سوال مهم به راحتی میتواند کیست مویی را تشخیص دهد و بهترین روش درمان را به شما تجویز کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که در بالا ذکر کردیم کیست مویی یک نوع بیماری عفونی میباشد و با دارو و پماد درمان نمی شود و شما عزیزان با مشاهده علائمی مانند ترشح چرک، درد، خارش، ورم و … باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با روش جراحی و لیزر کیست تخلیه شود.
سوالات مهمی که توسط پزشک از شما پرسیده می شود، به شرح زیر است:
- چه زمانی متوجه علائم شدید؟
- آیا در گذشته به همچین مشکلی مبتلا شده اید؟
- آیا با بوجود آمدن حفره، تب، لرز، تهوع داشتید؟
- آیا داروی خاصی مصرف می کنید؟
- آیا همراه با تورم، درد داشتید؟
راه های درمان
بهترین و مطمئن ترین روش درمان کیست مویی لیزر و جراحی میباشد، زیرا با این روش ها بافت کیست و عفونت آن به طور کامل از بدن شما خارج می شود. در ادامه با روش های درمان این عارضه بیشتر آشنا می شوید:
جراحی
جراحی کیست مویی به روش های گوناگون انجام می شود:
جراحی به روش بسته: در این نوع جراحی که تحت بیهوشی انجام می شود، پزشک ابتدا مو و حفره کیست مویی را با تیغ جراحی بطور کامل حذف می کند و سپس زخم را با بخیه می بندد.
شما در روش جراحی بسته نیازی به پانسمان داخل زخم ندارید، اما احتمال عفونت در این نوع عمل زیاد است. بنابراین رعایت نکات و مراقبت های بعد از عمل در این روش از اهمیت زیادی برخوردار است.
جراحی به روش باز: برعکس روش بالا در این نوع جراحی، زخم با بخیه بسته نمی شود و پزشک محل جراحی را باز می گذارد تا به مرور و از داخل ترمیم شود. لازم به ذکر است شما در این روش باید بصورت روزانه پانسمان خود را تعویض کنید. همچنین تا اتمام دوران نقاهت و بسته شدن زخم جراحی چندین هفته زمان لازم است.
به همین دلیل هزینه جراحی به روش باز به دلیل دوران نقاهت طولانی و مراقبت های سخت بعد از عمل بسیار بالا می باشد. اما در این روش نسبت به روش قبلی احتمال عفونت کمتر است.
لیزر
بهتر است بدانید در حال حاضر روش لیزر درمانی جایگزین عمل جراحی شده است. زیرا لیزر کیست مویی یک روش درمان قطعی، مطمئن و بدون درد است. اکثر بیماران به دلیل مدت زمان کوتاه جراحی با لیزر، عدم نیاز به بستری و مراقبت های سخت بعد از عمل، روش لیزر درمانی را جهت درمان کیست مویی انتخاب می کنند.
شما با انتخاب عمل لیزر کیست مویی از مزایای فراوانی اعم از عدم نیاز به پانسمان، عدم خونریزی و درد، مدت زمان کوتاه دوره نقاهت، نداشتن عوارض و قطعی بودن نتیجه درمان و … بهره مند می شوید.
مقایسه هزینه جراحی و لیزر کیست مویی
در قدم اول برای تعیین هزینه عمل کیست مویی باید به دکتر متخصص مراجعه کنید تا معاینات لازم انجام شده و وضعیت بیماری شما بررسی شود. بدون بررسی شرایط بیماری امکان اعلام هزینه وجود نخواهد داشت.
معمولا این تصور وجود دارد که هزینه درمان کیست مویی با لیزر از عمل جراحی کمی بالاتر است، اما اگر هزینه های جانبی جراحی را در نظر بگیرید متوجه این موضوع خواهید شد که تفاوت چندانی بین هزینه درمان در این دو روش وجود نخواهد داشت.
بیمه معمولا هزینه جراحی هایی که در بیمارستان انجام می شوند و بیشتر از ۶ ساعت طول می کشند را پرداخت می کند. بنابراین برای دریافت هزینه لیزر کیست مویی باید از طریق بیمه تکمیلی تان اقدام کنید و بیمه تامین اجتماعی این هزینه به عهده نخواهد گرفت.
https://darmanlaser.com/blog/هزینه-جراحی-کیست-مویی/