در سرطان سینه، رشد سلول ها، غیر قابل کنترل شده و باعث ایجاد تومور می گردد. تشخیص تومور ایجاد شده در سینه، با استفاده از اشعه ایکس میسر می شود. در برخی موارد هم وجود تومورهای سرطانی، در معاینات فیزیکی پستان تشخیص داده می شود. البته لازم است بدانید اکثر توده های موجود در سینه، خوش خیم می باشند.
برخی از توده های پستانی موجب بروز سرطان سینه می شوند. جراح سینه خوب باید برای تشخیص سرطانی بودن یا غیر سرطانی بودن توده، بررسی های پزشکی انجام دهد.
در برخی مواقع سرطان سینه از رسوبات کلسیم نشات می گیرد که از طریق کانال هایی به گره های لنفاوی وارد می شوند. همچنین ممکن است این رسوبات وارد جریان خون شده و قسمت های دیگری از بدن را درگیر کند.
سرطان سینه چگونه آغاز می شود؟
سلول های طبیعی سینه در اثر جهش در DNA به سلول های سرطانی، تغییر شکل می دهند. بروز سرطان سینه در برخی موارد به دلیل عوامل ژنتیکی و وراثت ایجاد می شود. اما در برخی دیگر به دلایل مختلفی مانند سبک زندگی ناسالم، رژیم غذایی نامناسب، بی تحرکی، قرار گرفتن در معرض آلودگی های شیمیایی، آلودگی هوا، استرس زیاد و … ایجاد می شود.
- تغییرات ژنتیکی: در برخی موارد تغییرات ژنتیکی جنبه ارثی دارد و از والدین به فرزند به ارث می رسد. احتمال جهش در DNA در تمام سلول های این افراد وجود دارد. به همین دلیل بیشتر در معرض ابتلا به سرطان می باشند.
- پروتوانکوژن ها: پروتوانکوژن ها در رشد طبیعی سلول ها نقش مهمی را ایفا می کنند. پروتوانکوژن ها به دلایل گوناگون مانند عملکرد رادیکال های آزاد ممکن است بیش از حد رشد کرده و تکثیر یابند. هنگامی که رشد آنها از کنترل خارج شوند، به آنها ژن های بد یا انکوژن می گویند.
- تغییر ژن های وراثتی: برخی از ژن های ارثی ممکن است دچار جهش های ژنتیکی شوند و باعث ایجاد سرطان سینه شوند.
- ژن های سرکوب کننده تومور : این گروه از ژن ها موجب کند شدن تقسیم سلولی می شوند. اگر عملکرد این ژن ها به خوبی انجام نگیرد، می تواند باعث ایجاد سرطان شود.
- جهش ژنی اکتسابی: در اکثر موارد سرطان سینه به دلایل گوناگون مانند قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر ماوراء بنفش و یا مواد شیمیایی ایجاد می شود که هیچ ارتباطی به وراثت ندارد.
انواع سرطان سینه کدامند؟
سرطان سینه ممکن است در برخی از آقایان هم ایجاد شود. این سرطان به شکل های مختلفی ایجاد می شود.
- سرطان پستان تهاجمی: این نوع سرطان از طریق غدد شیری به سایر بافت های اطراف سینه و سایر قسمت های بدن انتشار می یابد.
- سرطان پستان غیر تهاجمی: این نوع سرطان غیر تهاجمی به کندی رشد می کند و به بافت های مجاور گسترش نمی یابد.
شایع ترین انواع سرطان سینه
- کارسینوم مجرای شیری درجا: سرطان DCIS یک نوع سرطان غیر تهاجمی محسوب می شود. در این نوع سرطان، سلول های تغییر شکل یافته و سرطانی، در داخل بافت غدد شیری باقی مانده و به سایر قسمت های بدن آسیب نمی رسانند.
- کارسینوم لوبولار درجا: سرطان LCIS هم یک سرطان غیر تهاجمی می باشد. سلول های سرطانی فقط در داخل غدد شیری رشد و تکثیر می کنند.
- کارسینوم تهاجمی مجرای شیری: سرطان IDC ، شایع ترین نوع سرطان پستان به شمار می آید. سلول های سرطانی در داخل غده های تولید کننده شیر ایجاد شده و سپس به بافت های اطراف انتشار می یابند. در صورت پیشرفت سرطان، بیماری می تواند اندام های مجاور سینه را هم درگیر کند.
- کارسینوم تهاجمی لوبولار: سلول های سرطانی این نوع سرطان تهاجمی در داخل غده های شیری ایجاد شده و به بافت های دیگر گسترش می یابد.
علائم بروز سرطان سینه
در اکثر موارد سرطان سینه در طی انجام آزمایشات غربالگری و معاینه پستان مشخص می شود. ماموگرافی نمی تواند انواع سرطان پستان را تشخیص دهد. به همین علت باید از نشانه های سینه های سالم آگاه باشید. در صورت مشاهده تغییرات در سینه خود، حتما به بهترین جراح سرطان سینه مراجعه کنید.
- ایجاد توده جدید داخل پستان
- تغییر شکل نوک پستان
- فرورفتگی در برخی از نقاط سینه
- تغییر رنگ سینه
- تغییر بافت سینه
- خونریزی از نوک سینه
- وجود تورم در تمام یا قسمتی از پستان
- حفره حفره شدن پوست سینه مانند پوست پرتقال
- درد پستان
- تورفتگی نوک پستان
- ایجاد التهاب، قرمزی، پوسته پوسته و یا افزایش ضخامت پوست و یا نوک پستان
- ترشحات نوک پستان
- گره های لنفاوی متورم
علل ایجاد سرطان پستان
علت اصلی بروز سرطان سینه هنوز به درستی شناخته نشده است. اما پزشکان دلایل مختلفی را در بروز این سرطان دخیل می دانند.
- عوامل ژنتیکی
- قرار گرفتن در معرض تشعشعات و مواد شیمیایی
- یائسگی دیررس
- اولین قاعدگی زودرس
- بارداری در سنین بالا
- استفاده زیاد از قرص های ضد بارداری و داروهای استروژنی
- مصرف الکل
- قرار گرفتن در معرض سموم شیمیایی
- قرار گرفتن در برابر اشعه های رادیولوژی در سنین پایین
- سیگار کشیدن
- چاقی بیش از حد
- باردار نشدن
- داشتن رژیم غذایی خیلی چرب
روش های تشخیص سرطان پستان
پزشک برای تشخیص سرطان سینه آزمایشات مختلفی را تجویز می کند. متخصص با بررسی سابقه پزشکی بیمار، معاینه فیزیکی پستان و انجام آزمایشات تشخیصی، تشخیص می دهد که بیماری فرد سرطان است یا خیر. در صورت خطرناک بودن بیماری، پزشک از انواع روش های درمان سرطان پستان کمک میگیرد.
- ماموگرافی: ماموگرافی برای مشاهده تغییرات در بافت پستان انجام می شود. در این روش از اشعه ایکس ضعیف استفاده می شود. انجام ماموگرافی در خانم های بالاتر از 40 سال برای پیشگیری از ایجاد سرطان پستان پیشرفته، هر سال انجام می شود.
- سونوگرافی پستان: سونوگرافی سینه کمک می کند تا توده های سرطانی موجود در سینه از توده های غیر سرطانی تشخیص داده شوند.
- بیوپسی یا نمونه برداری از سینه: اگر بعد از انجام ماموگرافی و سونوگرافی، پزشک تشخیص سرطان پستان دهد، برای مطمئن شدن از تشخیص، انجام نمونه برداری از بافت سینه الزامی می باشد.
روش های درمان سرطان سینه
هنگامی که بعد از انجام بیوپسی و آزمایشات تشخیصی دیگر، سرطان سینه تشخیص داده شود، تیم پزشکی برای ریشه کن کردن بیماری از روش های مختلف استفاده می کند:
- جراحی
- شیمی درمانی
- رادیوتراپی
- هورمون تراپی
- درمان های بیولوژیکی
کلام آخر
سرطان سینه یکی از سرطان های شایع بین خانم ها می باشد. با تشخیص به موقع و انجام اقدامات درمانی می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. آزمایشات غربالگری می تواند برای تشخیص زودهنگام این نوع سرطان بسیار موثر باشد.
شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در وب سایت دکتر ناهید نفیسی جراح سینه به آدرس https://drnafisi.com مطرح کنید.