در دورهای هستیم که بسیاری از فارغالتحصیلان معماری در سراسر کره زمین در جستجوی شغل یا دوره کارآموزی یا درحال آموزش معماری هستند. دورهای که بسیاری متوجه میشوند رسیدن به موقعیت ایدهآل در یک شرکت معماری فراتر از یک تفکر و رویا است. یکی از بزرگترین موانعی که افراد هنگام یافتن شغل مناسب با آن روبرو خواهند شد مصاحبه شغلی است و اگرچه در مورد مصاحبههای شغلی به طور کلی توصیههای زیادی وجود دارد، اما در مصاحبه شغلی معماری تفاوتهایی نیز وجود دارد.
حرفه معماری از زمان نزول مقطعی در سال ۲۰۰۹ به طور پیوسته و چشمگیری همواره در حال بهبود و تکامل میباشد و این یعنی نیاز بیشتر به نیروی متخصص کاری و بهبود اشتغال. سوالات مصاحبهای که در زیر میپردازیم عموما در هر حرفهای وجود دارد. با این حال، به عنوان یک معمار در درجه اول بر روی چگونگی پاسخ دادن به این سوالات در زمینه مصاحبه معماری متمرکز شدهایم.
هنگامی که هر یک از سوالات زیر را مرور میکنید، به پاسخ خود در رابطه با سوال مطرح شده فکرکنید. چرا مصاحبهکننده این سوال را از شما میپرسد؟ خودتان را جای او بگذارید. به طور کلی مصاحبهکننده سعی نمیکند شما را در تکاپو بیندازد بلکه در صورت داشتن توانایی مناسب به دنبال انتخاب گزینه ایدهآل میگردد.
در مصاحبه بدترین کاری که میتوانید انجام دهید تغییرات غیر منتظره است مثل عدم آرامش و تسلط شما در هنگام مصاحبه است. این مورد در مصاحبههای معماری بیشتر صدق میکند. شما باید با هوشمندی و کمی تأمل و البته با آرامش به سوالات پاسخ مناسب دهید.
حال بیایید کمی با هم صحبت کنیم:
گاهی اوقات افکار باعث استرس در افراد میشود (به خصوص با توجه به این واقعیت که انجام مصاحبه بیان نتیجه کلی زحمات و رزومه شما در چند دقیقه خواهد بود) سعی کنید به این فکر کنید که فقط مصاحبه کننده را بهتر بشناسید. سعی کنید در زمان مصاحبه رفتاری منطقی و با دید مثبت داشته باشید. مصاحبهکننده طور کلی ابتدا یک سوال عمومی را میپرسد و دوست ندارد زمان زیادی صرف پاسخ به سوالات عمومی شود.
در زمان مصاحبه برای معرفی مشخصات خودتون و نکات مورد اشاره در معرفی شخصیتی به هیچ عنوان بیشتر از 1 دقیقه صحبت نکنید.
قبل از مصاحبه کمی تحقیق کنید:
یکی ازمهمترین کارهایی که میتوانید قبل از قدم گذاشتن در دفتر دعوت شده برای مصاحبه انجام دهید، انجام تحقیقات در مورد شرکت و یا مصاحبهکننده است. ما معماران دوست داریم در مورد خودمان صحبت کنیم. بنابراین در یافتن اطلاعات بصورت آنلاین با استفاده از وبسایت، LinkedIn، اینستاگرام، توییتر مشکلی نخواهید داشت.
اکنون به بررسی ۵ سوال مهم و تقریبا یکسان در مصاحبههای شغلی حوزه معماری میپردازیم:
1: از خودتان بگویید
غالب افراد در ذهن خود اینگونه تصور میکنند که در زمان مصاحبه “ تعدادی سوال ساده و کلی برای پرسش و پاسخ در مصاحبه شغلی وجود دارد” اما، پرسش اصلی زمان مصاحبه این است، “از تجارب کاری خودتون توضیح دهید”.
برای شروع صحبت در مورد تجارب کاری، از فهرستکردن پروژهها شروع نکنید، باید با مصاحبهکننده طوری رفتار کنید که گویی یک داستان را میخواهید تعریف کنید. اینجاست که توضیحات شما بسیار مهم میشوند و هنگامی که مصاحبهکننده از یکی از پروژهای شما استقبال کرد از آن پروژه بیشتر بگویید.
سعی نکنید کسی باشید که نیستید و یا تظاهر کنید.
مزیت معماران در هنگام مصاحبه این است که شما یک یا چند نمونه کار انجام شده دارید.
۲: به چه دلیلی کار قبلی خود را ترک کردهاید؟
اگر برای این موضوع آماده نباشید، این موضوع میتواند مصاحبه شما را به چالش بکشد. اغلب دلایل اصلی ترک کار قبلی، عدم رضایت از حقوق، دستمزد، ساعت کاری، پروژهها، همکاران وموارد دیگراست. درحالی که این ممکن است دلایلی باشد که بهتر نیست همیشه این موارد را به کارفرمای احتمالی آینده خود در زمان مصاحبه بگویید.
بازهم، این بدان معنا نیست که شما باید مصاحبهکننده را فریب دهید و یا دروغ بگویید. با این حال، شما باید پاسخ خود را به گونهای مطرح کنید که مشکلی با کارفرمای قبلی ندارید و به اصطلاح پلهای پشت سر خودتون رو خراب نکنید.
به هر حال، فردی که پشت میز مقابل شما قرار دارد میتواند برای مدت کوتاه و یا طولانی کارفرمای فعلی شما باشد.
ما بهترین راه برای پاسخگویی به این سوال را به شما میگوییم این است که سعی کنید به نفع خود دلیلی را ارائه ندهید. این اشتباهی است که ممکن است مصاحبه شما رو تحت شعاع قرار دهد و بسیار اشتباه است. سعی کنید مکالمهای درمورد خود و اینکه چگونه این شغل جدید باعث پیشرفت شغلی شما میشود، ایجاد کنید.
۳: نقاط ضعف شما چیست؟
به طور کلی این بدترین سوالی خواهد بود که مصاحبهکننده از شما خواهد پرسید. البته این سوال ممکن هست اصلا پرسیده نشود و یا بعضی از مصاحبهکنندهها تمایلی به دانستن این موضوع نداشته باشند. بهترین کار این است که فقط خود را برای آن آماده کنیم.
توصیه عرف و معمول این است که یک نقطه قوت واقعی بیان کنید اما به مصاحبه کننده بگویید این یک نقطه ضعف است مانند “من خیلی سخت کار میکنم”.
۴: در طول پنج سال آینده خود را کجا میبینید؟
این همیشه یک سوال پیچیده است. از آنجا که در این مقاله به طور کلی در مورد کار در دفاتر معماری بحث میکنیم، پاسخی که معمولاً باید از آن اجتناب کنید این است: “من میخواهم دفتر خودم را راهاندازی کنم”.
ما این را اغلب در دنیای معماری زیاد میشنویم و به همین دلیل، اکثر معماران آرزو دارند که در دورهای صاحب شرکت و دفتر خود شوند. اگرچه ممکن است یکی ازاهداف شما باشد.
آنچه مصاحبهکننده به دنبال آن است فردی است که اکنون به سمت مورد نظر انتخاب شود اما عموما به دنبال یک تعهد طولانی مدت است. مطرح کردن اینکه دوست دارید مستقل باشید، اگرچه تحسین برانگیز است، اما این هدف را محقق نخواهد کرد.
نشان دهید که به دنبال رشد با شرکت هستید، نه صرفا تجربه شخصی و یا موضوعات دیگر.
۵: آیا پیشنهاد دیگری دارید؟ / آیا در جای دیگری مصاحبه کردهاید؟
بسیاری از معماران این موضوع را فرصتی برای فخرفروشی در مورد تعداد پیشنهادهای شغلی خودشان می دانند. اول از همه چیز، شما باید راستگو باشید.
قانون شماره یک در مصاحبه شغلی که بسیار مهم خواهد بود این است که: هرگز و هرگز دروغ نگویید.
اگر پیشنهادهای شغلی دیگری دارید، خوب است ادامه دهید و آن را مطرح کنید. در غیر این صورت، سعی نکنید از وضعیت خود فراتر چیزی را عنوان کنید.
فرضیه اول: شما مصاحبه دیگری انجام ندادهاید.
سوال: آیا پیشنهاد دیگری دارید؟
پاسخ شما: خیر، من به طور انتخابی رزومه ارسال میکنم و بدنبال ارتقا شغلی مناسب هستم. من به دنبال یک تعامل خوب و سازنده بین شرکت و تواناییهای خودم هستم.
فرضیه دوم: شما تعداد زیادی مصاحبه انجام دادهاید.
سوال: آیا پیشنهاد دیگری دارید؟
من درحال حاضر در شرکتهای دیگری نیز مصاحبههایی انجام دادهام و به دنبال یک انتخاب خوب در بین چند پیشنهاد هستم.
این وضعیت فعلی شما را به عنوان یک اولتیماتوم مطرح نمیکند بلکه با توضیح اینکه چرا چندین پیشنهاد را بررسی میکنید به مصاحبه شما کمک میکند و آن را در تعهد خود به یک شرکت درهنگام عضویت قرار میدهد.
به یاد داشته باشید که اگر به درستی برای مصاحبه آماده شدهاید، خود و پروژههای خود را بشناسید اینگونه حال شما خوب خواهد بود و استرسی نخواهید داشت.